Samsung’un 3nm işlem düğümlerinde başarıya ulaştığı ve 2nm işlem düğümlerinin geliştirilmesinin de sorunsuz ilerlediği söylentileri ortadayken, Businesskorea’nın son raporu, Samsung Foundry’nin 3nm sürecinin TSMC’nin gerisinde kaldığını ortaya koyuyor. Bu gerilik, hem verim oranı hem de enerji verimliliği açısından kendini gösteriyor. Yüksek verim oranları, wafer başına daha fazla işlevsel çip anlamına gelir ve bu da çip başına maliyeti düşürürken karlılığı artırır.
Sonuç olarak, NVIDIA, AMD, Intel, Qualcomm, MediaTek ve Apple gibi pek çok fabrikasız üretici, 3nm çipleri için TSMC’yi tercih etmeye devam edecek gibi görünüyor. Ayrıca Google’ın, 2025 yılı için amiral gemisi çipseti Tensor G5’i TSMC’ye geçireceği bildirilmiştir. Ancak Pixel 9 serisini güçlendirecek olan Tensor G4, Samsung Foundry tarafından üretilecek ve güncellenmiş bir 4nm sürecine dayanacaktır.
Samsung, 3nm çiplerin seri üretimine üç yıl önce başlamıştı. Haziran 2022’de Samsung Foundry, endüstride ilk kez 3nm gate-all-around (GAA) sürecini seri üretime uygulayan şirket oldu. Ancak sınırlamalar nedeniyle, şirket hala son ürün için müşteri bulmakta zorlanıyor. İlk nesil 3nm işlem düğümü (SF3E), performans ve enerji verimliliği açısından şirketin beklentilerinin altında kaldı. Bu teknolojinin kripto para madenciliği gibi niş alanlarda kullanıldığı bildirildi. Ancak, daha yaygın bir kabul görmesi için enerji verimliliği ve verim oranlarında daha fazla iyileştirme yapılması gerekiyor.
Samsung Foundry’nin işlem düğümlerindeki nispeten düşük verim oranları ve enerji verimliliği uzun süredir sorun teşkil ediyor ve bu durum, TSMC tarafından üretilen Snapdragon çipleri ile Exynos çiplerini kullanan Galaxy cihazları arasındaki performans farkının ana nedenleri arasında sayılıyor.
Qualcomm’un, Samsung Foundry ile TSMC’nin yanı sıra bir işbirliği stratejisi üzerinde düşündüğü de biliniyor. Bu strateji, şirketin işini tek bir üreticiye bağımlı olmaktan kurtarmayı amaçlıyor. Ancak şirket CEO’su, “mevcut odak noktamız TSMC’deki üretim olmalıSamsung Foundry’nin 3nm” şeklinde bir açıklamada bulundu.
Bu bilgiler ışığında, sürecinin hala bazı zorluklarla karşı karşıya olduğu görülüyor. Ancak şirketin bu zorlukları aşarak daha rekabetçi bir konuma gelmesi mümkün.